Γενικές Πληροφορίες

Ο πόνος στην σπονδυλική στήλη και στα άνω ή κάτω άκρα (αυχεναλγία και βραχιαλγία, οσφυαλγία και ισχιαλγία) μπορεί να προκαλέσει μια αλγώδη, καυστική διαπεραστική σαφώς ή ασαφώς καθορισμένη αίσθηση.

Η ένταση του πόνου ποικίλλει ενώ η αντανάκλαση του στις γύρω ανατομικές περιοχές ακολουθεί συγκεκριμένα πρότυπα. Πάνω από το 80% του πληθυσμού θα βιώσουν τουλάχιστον 1 επεισόδιο οσφυαλγίας.

Το ακριβές αίτιο του πόνου περιλαμβάνει μια πληθώρα παραγόντων (μύες, συνδέσμους, μικρές αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, μεσοσπονδύλιους δίσκους και οστικές δομές). Η παθολογία οποιουδήποτε από αυτούς τους παράγοντες προκαλεί αλυσίδα φαινομένων που ενεργοποιεί τις νευρικές ίνες με απότοκο παραγωγή πόνου.

Η διάγνωση του πόνου της σπονδυλικής στήλης απαιτεί εκτενές ιστορικό του ασθενούς και κλινική εξέταση. Περαιτέρω εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει γενική αίματος ή άλλες εργαστηριακές εξετάσεις καθώς επίσης απλές α/φιες, Υπολογιστική Τομογραφία, Μαγνητική Τομογραφία, διαγνωστικές διηθήσεις, ηλεκτρομυογράφημα ή ποικίλες άλλες εξετάσεις.

Η καλύτερη συμβουλή για τη θεραπεία της οσφυαλγίας είναι ο ασθενής να παραμένει δραστήριος στα πλαίσια του ανεκτού. Η δραστηριότητα διατηρεί τη ροή του αίματος και των θρεπτικών στοιχείων προς την πληγείσα περιοχή, αναστέλλοντας τη φλεγμονή. Πολλά άτομα με οσφυαλγία διαπιστώνουν ότι μπορούν να εκτελέσουν τις συνήθειες τους παρά τον πόνο και συχνά αισθάνονται καλύτερα μετά τη δραστηριότητα. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια κρίσης πρέπει να αποφεύγονται εντατικές δραστηριότητες  όπως η άρση βαρών ή ο αθλητισμός. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγεται εντελώς το τέντωμα των μυών και των ιστών στα πόδια και την πλάτη κατά τη διάρκεια ενός οξέος επεισοδίου, αλλά το τέντωμα δεν πρέπει να προκαλεί περισσότερο πόνο.

Τοπική εφαρμογή θερμότητας ή πάγου μπορεί να μειώσει προσωρινά τον πόνο και να διευκολύνει το τέντωμα, αλλά δεν καταλήγει σε μακροπρόθεσμη ανάκαμψη.

Προτεινόμενες φαρμακευτικές ουσίες: Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά, αναλγητικά.

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές του μυοσκελετικού συστήματος τελούνται υπό αυστηρά μέτρα αντισηψίας. Πραγματοποιείται εκτεταμένη τοπική αντισηψία με χρήση ιωδιούχου διαλύματος σε συνδυασμό με διάλυμα αλκοόλης, ενώ χρησιμοποιείται αποστειρωμένο σετ που περιλαμβάνει όλα τα είδη μιας χρήσης όπως γάζες, μάσκες, καλύμματα, δοχεία, και λαβίδες.

Γενικές Πληροφορίες